Articole

Presbiopia

Este un afectiune caracterizata prin scăderea naturală și progresivă a vederii la apropiere, odată cu înaintarea în vârstă, cel mai frecvent dupa varsta de 40 de ani. Obiectele apropiate apar neclare datorită pierderii flexibilității cristalinului (lentila naturala a ochiului) și deci a capacității de adaptare la diferite distanțe. In mod natural, muschiul care sustine cristalinul se relaxeaza si se contracta in functie de distanta la care se afla obiectele pe care le privim. Cand se instaleaza presbiopia, cristalinul pierde din elasticitate si nu-si mai poate modifica convexitatea pentru a vedea bine la aproape. Acest simptom este mai accentuat la lumina slaba sau cand ochii sunt mai obositi.
Presbiopia nu poate fi prevenită, așadar depistarea precoce poate evita obosirea inutilă a ochilor. Ochii isi pierd capacitatea de acomodare, necesitand schimbarea dioptriilor ochelarilor la anumite intervale de timp.

La hipermetrop, presbiopia se manifestă mai precoce, iar la miop mai târziu sau niciodată.
Corecția presbiopiei se face cu ochelari lentile sferice convergente ( cu+), care au scopul de a înlocui deficitul de acomodare și ține cont de vârstă, profesie, viciul de refracție anterior presbiopiei.

Simptomele cu care se confrunta pacientii cu presbiopie sunt:

  • intepaturi oculare
  • indepartarea textului in incercarea de a vedea mai clar
  • litere si cifre neclare
  • cefalee
  • tendinta la somnolenta.

Persoanele care au probleme cu vederea la aproape trebuie sa efectueze o consultatie optometrica sau oftalmologica, in urma careia se stabileste dioptria necesara pentru fiecare ochi, cat si distanta interpupilara.

Cei care au probleme cu vederea atat la aproape, cat si la distanta pot alege sa poarte ochelari cu lentile progresive sau bifocale, care pot fi purtate toata ziua. Ochelarii de citit sunt purtati doar atunci cand este nevoie de a vedea mai clar obiectele apropiate si literele mici.

Vă aşteptăm în cabinetele noastre de optică din Bucureşti, Şos Olteniţei 162, sect 4 sau Bd Ion Mihalache nr 60, sect 1 sau cabinetul de optică și oftalmologie din Tecuci, Str Gheorghe Petraşcu nr 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.