Articole

Viciile de refracție? Ce sunt și cum se corectează?

Ochii noştri au rolul de a prelua imaginile din mediul înconjurător şi de a trimite informaţii vizuale către creier, astfel încât noi să interpretăm cu succes ceea ce se întamplă în afara corpului nostru. Aceştia captează tone de informaţii despre lumea din jurul nostru – forme, culori, miscări şi multe altele. Aşadar ochii sunt uimitori.

De ce unii oameni au nevoie de ochelari?

Atunci când forma globului ocular este modificată, corneea, cristalinul si retina nu pot funcţiona corect, ca o echipă. Ne confruntăm cu un viciu de refracţie când se intâmplă acest lucru ceea ce înseamnă ca o parte din imaginile pe care le vedem nu se formează corect pe retină.

Pentru a corecta această vedere neclară, mulţi oameni, adulţi şi copii, poartă ochelari. Ochelarii ajută ochii să focalizeze corect imaginile pe retină şi ne permit să vedem clar.

Viciile de refracţie sunt de mai multe tipuri şi au diferite simptome după cum urmează:

MIOPIA

Este un viciu de refracţie al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare.  Acest fapt se întâmplă deoarece razele paralele care vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, permițând doar distingerea obiectelor situate la o distanță mai mică.
Globul ocular al persoanelor mioape este alungit, fiind nevoie de lentile divergente ( cu -) pentru a corecta vederea, deplasând focarul pe retină. De asemenea se pot folosi pentru corecţie lentile de contact.

Miopia poate evolua treptat sau rapid şi in majoritatea cazurilor debutează in copilărie cu precădere in perioada şcolară. Deoarece ochiul continuă să crească in timpul copilăriei, miopia progresează până la vârsta de aproximativ 25 de ani.

Simptomele cu care se confruntă pacienţii miopi sunt:

  • vedere scazută la distantă
  • ochi obosiţi şi migrene
  • clipit excesiv
  • tendinţa de a se apropia cât mai mult de obiecte (carte, caiet, etc)
  • tendinţa de a strânge din ochi atunci când privesc la distanta.

HIPERMETROPIA

Este un viciu de refacție, caracterizat printr-un deficit de convergență care face ca imaginea obiectelor să se formeze în spatele retinei. De aceea, la nivelul zonei de acuitate vizuală maximă, lumina se proiectează sub forma unui cerc luminos, responsabil de vederea neclară, ceea ce duce la scăderea acuității vizuale pentru depărtare dar și pentru apropiere.
Deoarece persoanele cu hipermetropie văd neclar la toate distanțele, ele trebuie să depună constant un efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la încordare, dureri de cap și oboseală oculară. Persoanele care suferă de hipermetropie vad totuși relativ mai bine la distanță, deși văd obiectele depărtate mai aproape decât sunt în realitate. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme în a focaliza imaginile apropiate și nu pot realiza activități precum cititul. Hipermetropia poate fi asimptomatică sau pacienții pot prezenta cefalee, încețoșarea vederii, somnolență ( fenomene de astenopie acomodativă) sau scăderea acuității vizuale la hipermetropia peste 6 dioptrii. În lipsa purtării corecției optice, la copii este favorizată apariția strabismului. La tineri predomină fenomenele de astenopie acomodativă ( enumerate mai sus).

Tratamentul optic al hipermetropiei constă în corecția acesteia cu lentile sferice convergente ( cu +). De asemenea se pot folosi şi lentilele de contact.

Simptomele cu care se confrunta pacienţii hipermetropi sunt:

  • vedere neclară de aproape
  • ochi obosiţi şi migrene
  • tendinţa de a strânge din ochi atunci când privesc obiecte aflate la distantă mică.

ASTIGMATISMUL

Este un viciu de refracție în care curbura corneei este neregulată, caracterizat prin formarea a două imagini în două plane perpendiculare la distanțe diferite.
Astigmatismul poate fi miopic, hipermetropic sau mixt.
Vederea nu este clară nici la aproape, nici la distanță, de asemenea astigmatismul nu se modifică în cursul vieții.

Simptomele cu care se confruntă pacienţii cu astigmatism sunt:

  • vedere neclară, inceţoşată indiferent de distanţa la care privesc
  • vedere deformată
  • ochi obosiţi şi migrene
  • probleme în distingerea caracterelor asemănătoare, de exemplu litere şi cifre
  • imagine dublă.

Corecţia astigmatismului  se efectuează cu ochelari cu lentile cilindrice ( cu + sau -), lentile de contact sau intervenţie chirurgicala.

Vă aşteptăm în magazinele noastre de optică din Bucureşti, Şos Olteniţei 162, sect 4 sau Bd Ion Mihalache nr 60, sect 1 sau din Tecuci, Str Gheorghe Petraşcu nr 1 pentru consultaţie şi alegerea ochelarilor potriviţi pentru corecţia optică necesară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.